Les inscripcions per als cursos del primer semestre de l’any s’obren el 2 de gener
Informació:
Els cursos es fan al Jardí Botànic de Barcelona, a l’Escola Agrària de Manresa (Can Poc Oli) i a Salt.
L'Associació Catalana de Cistellaires ofereix cursos d'un dia i d'un dia i mig.
Cursos d'un dia
Horari: de 10.00 h a 18.00 h
Preu curs: 95,00 €
Cursos de cap de setmana
Horari dia 1: de 10.00 h a 18.00 h
Horari dia 2: de 10.00 h a 14.00 h
Preu curs dia i mig: 145,00 €
Tots els cursos inclouen el material. No s'inclou el dinar.
Inscripcions:
Per inscriure-us heu de clicar el botó verd "Inscriu-te" del curs que voleu fer i s'obrirà un formulari específic. Cal emplenar-lo, realitzar el pagament i enviar-lo. Rebreu una còpia de les vostres respostes que us confirma la inscripció. Uns 10 dies abans de la realització del curs, rebreu un correu electrònic amb tota la informació necessària.
IMPORTANT:
* Només quedaran registrades les inscripcions amb el corresponent comprovant bancari per l'import total del curs.
* En cas de no poder assistir al curs, avisant amb 15 dies d’antelació i aportant justificant mèdic o oficial, els diners no es retornaran però quedaran guardats per fer un altre curs més endavant, segons disponibilitat.
Si teniu qualsevol dubte, ens podeu contactar per email: cursosdecistelleria@gmail.com
Organismes col·laboradors:
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bugadera
Inspirada en la budellera, una peça de la cistelleria tradicional catalana, farem una bugadera per portar la roba a estendre. Tot i que hi ha diverses maneres de fer-la, en aquest curs treballarem un cul de creu teixit amb esberla de vímet, al qual afegirem els muntants de vímet i després les costelles de canya, per acabar amb una vora cargolada de tres ramals amb dues nanses laterals integrades a la vora mateixa.
Material: vímet i canya
Experiència prèvia: Sí
Durada: 1 dia i mig
24-25 de gener de 2026
Docent: Aleix Grifoll
Instagram: @aleixgrifoll
Can Poc Oli (Escola Agrària de Manresa)
PREINSCRIPCIÓ: Només en el cas d'aquest curs, us podeu preinscriure escrivint a cursosdecistelleria@gmail.com
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bossa de mà
Aquesta peça és una reinterpretació del cistell de costelles. Es parteix d’una estructura formada per dues semiesferes de vímet gruixut que s’uneixen formant la nansa de la peça. Aquesta estructura de vímet es teixeix simultàniament per la dreta i l’esquerra de la nansa, en aquest cas amb alga marina (seagrass).
Material: vímet i corda d'algues
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia i mig
28 de febrer - 01 de març
Docent: Montse Roa
Instagram: @monroa
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cove
Farem un cove rodó gran per posar-hi llenya, roba, revistes etc. Amb aquesta peça explorarem la forma i el volum, així com diferents tècniques de teixit com el remolí de tres, el remolí de quatre, el teixit a mans, el teixit doble i el teixit anglès. Farem una vora plana i les nanses seran de vímet, o bé de cuir o cotó, segons l'experiència de cada participant.
* Les anses de cuir o cotó es paguen a part el mateix dia del curs.
Material: vímet de diferents varietats
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia i mig
21-22 de març de 2026
Docent: Mònica Guilera
Instagram: @monicacistellera
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Estora de boga
L’estora és un element de superfície plana i enrotllable teixit amb plantes lacustres del grup de famílies herbàcies joncàcies, ciperàcies i tifàcies (joncs, canyes i bogues).
L’estora ha tingut múltiples aplicacions al llarg de la història, la principal de les quals és ser precursora del matalàs, però també s’ha emprat com a envà, separador, ombrall, per a l’aïllament de sostres i de parets fredes, com a catifa, etc.
En aquest curs farem una estora de 70 x 100 cm teixida amb bova, també dita boga o balca, (Thyfa angustifolia) fent servir un teler de pedres.
Material: boga
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia
11 d'abril de 2026
Docent: Joan Clop
Instagram: @moblesecologics
Can Poc Oli (Escola Agrària de Manresa)
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Encordat
A Mallorca, el cordat que aprendrem en aquest curs rep el nom de “gra d’ordi”.
Cal portar de casa un tamboret o cadira petits (25 x 25 cm). Si no teniu cap tamboret, se us entregarà un marc d’aquestes dimensions que, un cop encordat, es pot fer servir com a estalvis.
Material: corda de lli
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia
25 d'abril de 2026
Docent: Miquel Llull
Instagram: @cordatsmallorquins
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cistell de palla cosida
Aquesta peça, que s’elaborarà amb la tècnica de cosit en espiral, és una petita cistella rodona molt resistent ideal per dur eines de cistelleria. Fa un pam d’alçada aproximadament i uns 15 cm de base. Porta dues petites anses per passar-hi una corda.
Material: palla i esberla de vímet
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia
09 de maig de 2026
Docent: Carles Alcoy
Instagram: @caalcs
Factoria Cultural Coma Cros (Salt)
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bossa d'espart
En el treball tradicional amb espart trobem molts exemples de teixits oberts amb diferents tècniques, tant en xarxes per a la pesca i els palangrers, com també per a tanques i usos agrícoles, sacs grans com els jarpils (recipients per a la palla o el fenc) i malles nuades per a morrions o per penjar melons, entre d’altres.
En aquest curs treballarem una tècnica híbrida desenvolupada per la Simone Simons per al disseny de la seva «bossa en punt de gasa». És una combinació d’una trena feta amb espart i un punt que prové del món de les puntes de coixí.
* En aquest curs no es proporcionaran anses per a la bossa.
Material: espart picat
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia i mig
20-21 de juny de 2026
Docent: Simone Simons
Instagram: @trendzadesign
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Arna
En aquest curs farem una arna utilitzant canya (Arundo donax), seguint tècniques tradicionals de construcció amb materials naturals. Aprendrem a tallar, esberlar i preparar la canya, muntarem l’estructura en un suport i procedirem a teixir i embotir. Per acabar, farem un sanefa decorativa a la part de dalt.
Material: canya
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia
19 de setembre de 2026
Docent: Pau Trepat
Instagram: @trepatpau
Can Poc Oli (Escola Agrària de Manresa)
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cistella d'espart
Amb espart cru, resistent i alhora dúctil i mal·leable, muntarem una trama per crear la base del cistell, de 15 cm de diàmetre, per després continuar teixint l’ordit, amb calma, seguint diferents patrons. Farem la vora i la nansa teixint una trena.
Material: canya
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia i mig
17-18 d'octubre de 2026
Docent: Manuel Gallardo
Instagram: @espartosmanolito
Pendent de confirmar
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Cistell de bolets
Aquesta és una de les peces més conegudes de la tradició catalana. Començarem creant la base ovalada amb la tècnica del cul de queixal, després aprendrem a fer un remolí tradicional i teixirem les parets del cistell amb canya esberlada. Es farà una explicació sobre com esberlar canyes i hi haurà els materials per practicar com fer-ho. Per rematar el cistell, acabarem amb la nansa i la característica vora cargolada de tres ramals.
Material: vímet i canya
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia i mig
7 i 8 de novembre de 2026
Docent: Roger Martí
Web: Esberla Cistelleria
Factoria Cultural Coma Cros (Salt)
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Pàmpol. Llum de sostre
Sobre una estructura lleugera de ferro, de 55 cm de diàmetre, teixirem el nostre pàmpol amb medul·la de rotang (també conegut com a jonc d’Índies o canya massissa). Aprendrem a introduir muntants i a lligar-los a l’estructura, per després teixir la pantalla amb diverses trames de cistelleria.
* L’estructura cal pagar-la a banda, en metàl·lic, el mateix dia del curs: 15 €.
Material: medul·la de rotang
Experiència prèvia: No
Durada: 1 dia
19 de desembre de 2026
Docent: Marta Penina
Instagram: @martapenina
Pendent de confirmar













